Registratierechten in Vlaanderen update 2024

Regelgeving m.b.t. de verkooprechten - de zogenaamde registratierechten…
…hieronder een geactualiseerd overzicht per februari 2024

De regel is dat bij de aankoop van onroerende goederen een tarief qua verkooprechten van 12% in rekening wordt gebracht. Meer in het bijzonder is dit het geval bij de aankoop van bedrijfsvastgoed, (bouw)grond, garages en tweede of derde verblijven.

Ook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning waarbij BTW wordt aangerekend op de constructie en verkooprechten op de grondwaarde, worden de verkooprechten op de grond aan dit tarief van 12% berekend.
Aangezien het zogenaamde grondaandeel veelal 20 tot 30 % van de totale aankoopprijs bedraagt, is de verhoging van 10% naar 12% registratie een niet doorslaggevend verschil in de beslissing om al dan niet aan te kopen.
Hierdoor zal de totale aanschafwaarde immers niet dermate stijgen dat het bijvoorbeeld een invloed zal hebben op het te realiseren huurrendement.

Gunst tarief van 3% ivm de gezinswoning…
…alleen onder voorbehoud van volgende voorwaarden

  • Voor woningen of appartementen - niet van bouwgronden - die gelegen zijn in het Vlaams Gewest

  • Aankoop door natuurlijke personen en dit een zuivere aankoop – dus niet: ruil, afstand van onverdeelde rechten,… - van de geheelheid van de woning in volle eigendom betreft

  • De kopers gebruiken de woning hun hoofdverblijfplaats (nl.: de inschrijving in het bevolkingsregister) binnen een bepaalde periode na datum van de authentieke akte; bij een gewone gezinswoning betreft dit 3 jaar, is deze woning een beschermd monument, dan is deze termijn 5 jaar en in geval deze gezinswoning energetisch gerenoveerd of gesloopt en heropgebouwd wordt, bedraagt deze termijn zelfs 6 jaar

  • De kopers beschikken noch afzonderlijk, noch gezamenlijk reeds een woning of bouwgrond in volle eigendom hebben, dit zowel in België als daarbuiten (ook indien deze via een nalatenschap werd verkregen)

  • !! De toepassing van dit gunsttarief effectief gevraagd wordt in de notariële aankoopakte !!

De bovenstaande voorwaarden worden per koper bekeken. Dus indien 2 personen kopen en 1 van de kopers komt NIET in aanmerking voor het gunst tarief, dan kan het gunst tarief van 3% toch nog toegepast worden op het aandeel in de aankoop voor de andere koper.

Indien er op moment van het verlijden van de authentieke aankoopakte één of alle kopers bijvoorbeeld toch eigenaar zou(den) zijn van een ander onroerend goed, dan kan men er zich toe verbinden dit uiterlijk binnen de 2 jaar na de datum van de authentieke aankoopakte volledig te vervreemden (lees te verkopen).
De notaris zal dit voorzien door aan te tonen dat de aankoop en de vervreemding met elkaar verband houden en dat de koper(s) zo toch de gezinswoning aan 3% registratierechten kunnen kopen.
Dit noemt met “Toleratie van causaal verband”. Wordt de vervreemding niet gedaan binnen de gestelde termijn, zullen de volledige registratierechten alsnog moeten betaald worden.

Verdere uitzonderingen…
…vraag ons om meer advies ter zake

Bruno Herroelen