Opgelet voor de Renovatieplicht bij doorverkoop van een vastgoed…

Wie een vastgoed koopt waarop een renovatieverplichting rust en deze zonder de renovatiewerken uit te voeren doorverkoopt binnen de renovatieverplichtingstermijn van 5 jaar (in voege vanaf 1/1/2023), moet rekening houden dat de verkoop aanzienlijk moeilijker zal verlopen en er dus een risico op een serieuze minwaarde ontstaat.

 

Immers de renovatieverplichting op een woning of appartement dat hieraan onderhevig is moet uitgevoerd worden binnen de termijn van 5 jaar na de aankoop.


Doet men deze energetische renovatie echter niet en men besluit binnen de renovatietermijn de eigendom door te verkopen dat blijft de nieuwe kandidaat-koper gehouden om de energetische renovatieverplichting te voldoen binnen de oorspronkelijk termijn van de eerdere verkoop. Er gaat dus geen nieuwe termijn van 5 jaar lopen.

Dit houdt in dat de termijn waarbinnen de renovatie moet gebeuren mogelijks veel korter is dan de oorspronkelijke 5 jaar.

Wie niet voldoet aan de verplichting riskeert een boete die kan oplopen tot 200.000 euro!

Praktisch voorbeeld:

Koppel koopt een woning met een EPC label F waarop de energetische renovatieverplichting van toepassing is en die binnen de 5 jaar dient uitgevoerd te worden.

Na 3,5 jaar zijn de werken nog niet gebeurd en het koppel besluit om de woning te verkopen.

De nieuwe koper heeft dan een veel kortere termijn om de renovatiewerken conform uit te voeren.

Zijnde 5 jaar vanaf de aktedatum van de vorige aankoop minus de reeds verstreken termijn.
Deze tijdsdruk zal sowieso een praktisch gevolg hebben omdat voor de nieuwe koper de termijn voor de offerte aanvragen en de uitvoering van de werken korter wordt en - voornaam om te weten – omdat de eventuele boete bij niet tijdige uitvoering zal gevorderd worden op de nieuwe eigenaar!


Hierdoor zal de onderhandelingspositie van de verkoper veel zwakker zijn en bijgevolg zal dit een weerslag hebben op de verkoopprijs!